Sätt tulpaner i kruka

2022-09-12 | Inspiration, Odling, Victoria tipsar

Det går alldeles utmärkt att sätta tulpanlökar i kruka. För att lyckas finns det några knep att ta till.

Det här är mina erfarenheter:

Välj en så stor kruka som möjligt. Jorden har nämligen en isolerande effekt och jämnar ut temperaturen som är av betydelse för lökens övervintring. Det är också viktigt att det är hål i botten så att inte jorden inte blir för blöt. Den här våren tog dock kål på flera av mina tulpaner då det blev extremt kallt med många minusgrader i mitten av april när de krispiga vattenspända bladen hade börjat komma upp ur krukan. Men så kallt brukar det inte vara och vi får hoppas att nästa vår blir mildare.

Fyll krukan med jord och plantera lökarna med cirka 3 cm plantavstånd. För bästa resultat, använd zetas lökgödsel.  Jorddjupet bör vara tre gånger lökens storlek. Det räcker om ni vattnar vid planteringen. Finns det möjlighet att ställa krukorna torrt under tak, i ett kallt förråd ( behövs inget ljus ) eller en jordkällare så är det bästa utrymmet under vintern. Ta fram krukorna i mars-april beroende på var i landet ni bor. Vattna sparsamt och täck dem om det blir många minusgrader.

När det blommat över så vill tulpanlökarna bo på en solig varm plats i trädgården. Om ni har tur och valt sorter som blommar om kan ni räkna med fägring året därpå.

Några sorter som jag lyckats bäst med är tulpanerna ’Silver Cloud’ med sitt violetta skimmer tillsammans med ’White Proud’. Ekfatet hade jag inte möjlighet att ställa in, utan den fick istället ett lager med granris över sig.

Den rosa enkla tulpanen ’Salmon Dream’ är också lämplig för kruka och blommar länge.

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Det finns flera sorters tulpaner som är lämpliga att odla i kruka, ekfat eller i stora korgar. Jag tycker att de tidiga eller medeltida tulpanerna lämpar sig bäst. Den fyllda rosaskimrande och doftande tulpanen ’Libretto Double’ är fantastisk i kruka och även i rabatten.

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla