Plantera barrotade rosor

Rosen är trädgårdens mest klassiska och tidlösa växt. Att plantera barrotade rosor är enklare än vad man tror! Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

När du fått hem din ros

Om du inte kan plantera rosen direkt ska den förvaras på en frostfri sval plats. Rötterna ska hållas jämnt fuktiga och får gärna vara kvar i påsen om den förvaras i skugga och ej i solen. Det går också bra att jordsslå rötterna i en kruka eller i rabatten tills det är dags för plantering. Barrotade rosor kan planteras både tidig vår och sen höst.

Plantering i rabatt

Fyll en hink med vatten och jord så att det blir lite som en jordvälling. Låt rötterna stå och dra ett par timmar innan plantering.

Gräv en grop så att det blir gott om plats för rötterna cirka 40x40cm. Jordförbättra med kogödsel och gärna med vår Zetas rosgödsel som innehåller nyttiga svampar/mykorrhizza.

Om rötterna är långa så är det bättre att korta in dem med en sekatör istället för att böja dem i gropen. Knölen på rosen (ockuleringsstället) ska hamna cirka 10 cm under jordytan.
Fyll på med jord och vattna ordentligt så att vattnet når rötterna. Tryck till runt plantan så att den står stadigt.

Plantering i kruka

Fyll en hink med vatten och jord så att det blir lite som en lervälling. Låt rötterna stå och dra ett par timmar innan plantering.

Välj en kruka som är minst 40 cm bred och 50 cm hög och har hål i botten. Stor kruka gör att rosen lättare klarar vintern. En stor kruka gör också att du inte behöver vattna lika ofta samt att risken för sjukdomar och ohyra minskar. Ju större kruka du väljer är risken mindre att rosen fryser under vintern, samt utsätts för torka och lättare får löss och andra svampsjukdomar.

Välj näringsrik planteringsjord eller rosjord och blanda i Zetas rosgödsel. Knölen ska hamna 10 cm under jord. Klipp rötterna istället för vika ner dem i krukan. Fyll på med jord och håll jorden jämnt fuktig. Rosor älskar sol, men tycker inte om att stå trängda i ett hörn där bladen kan bli brända. Vattna regelbundet och ge näring under maj-juli. Klipp bort vissnande blommor ner till nästa bladveck så bildas nya skott.

Övervintring

Övervintra rosen på en skyddad plats till exempel inlindad i ett isolerande material eller ställ ner i en termosäck intill en husvägg, kallt förråd eller växthus. Ställ krukan på ett par klossar eller en frigolitplatta så att krukan inte bottenfryser. Rosor som övervintras i kruka är mer utsatta och behöver extra omsorg att klara kylan. Se till att jorden ej är för blöt innan vinterförvaringen. Den klarar sig bättre om jorden är någorlunda torr innan kylan kommer.

Rosor får ofta bladlöss och de bekämpas bäst med att spola av blad och knoppar regelbundet med en hård vattenstråle. Om det inte hjälper kan man spraya dem med en blandning av 1 liter vatten, 1 deciliter såpa och 1 msk rödsprit.

Blir rosen angripen av svampsjukdomar som är mycket vanligt tex, svartfläckssjuka eller rost bör de angripna bladen plockas bort omedelbart och slängas i soporna. Se till att rosorna står fritt, då svampen frodas som bäst i hög luftfuktighet och stillastående luft. Vattna rosorna regelbundet då vattenspända grenar har större motståndskraft mot sjukdomar.

Stort lycka till!

Utforska årets roskollektion här! 

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla