Odla sommarflox – Så lyckas du

2022-03-16 | Odling

Odla sommarflox

Det som är utmärkande för floxen är de små blommorna som sitter i klasar. Den blommar hela sommaren och är även en fantastisk snittblomsväxt tack vare de fluffiga blommorna som är så tacksamma att kombinera med andra växter. Floxen bidrar med struktur och fyller ut fint vilket gör den underbar i samplanteringar. En bonus är att den sprider en ljuvlig lite pepprig men söt doft i trädgården.

Det här behöver du:

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

  • Planteringsjord
  • Victorias Organiska näring
  • Pallkrage eller en plats i rabatten

Såhär gör du:

I södra Sverige kan det gå att så flox direkt men bäst resultat får du om de förkultiveras inomhus. Sätt dem glest i ett tråg fyllt med fuktig i jord, täck med ett lager jord och sätt på ett skydd som håller ljuset borta medan fröerna gror. Det brukar dröja drygt tre veckor. Ta bort ljusskyddet så snart de första bladen kikar upp, gallra när de vuxit till sig. Härda plantorna innan utplantering och skydda dem mot allt för stark sol och vind tills de etablerat sig.

Skötsel

Floxen är torktålig men behöver ändå vattnas regelbunden särskilt under varma perioder. Gödsla med Victorias organiska krukväxtnäring en gång i månaden ungefär.

Stort lycka till!

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla