Odla solrosor

2022-03-17 | Odling

Odla solrosor

Glädjespridare och symbolen för själva sommaren, så skulle man kortfattat kunna beskriva solrosen. Numera är den här blomman också så mycket mer än de tvåmetershöga plantorna med jättestora solgula blommor på kvastskafttjocka stjälkar som man i första hand tänker på. Fortfarande håller sig de flesta sorter inom den gula färgskalan men det finns även många i olika röda nyanser. Vi har valt ut ett par sorter som blir runt en meter höga. Blommorna är medelstora och båda är sorter med stjälkar som förgrenar sig bra så att det blir så många blommor som möjligt på varje planta.

Det här behöver du:

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus,odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

  • Planteringsjord
  • Victorias Organiska näring
  • Pallkrage eller en plats i rabatten

Handla odlingstillbehör här

Såhär gör du:

Solrosor kan förkultiveras inomhus på våren. Använd gärna en större kruka, fyll den till dryga hälften med vanlig planteringsjord. Toppa med såjord och tryck ner fröerna till ungefär en centimeters djup i jorden. Vattna och placera krukan varmt. När de första bladen börjar sticka upp ur jorden ska sådden placeras ljusare och svalare. Skola ut de små plantorna i större krukor eller plantera ut dem direkt om risken för frost är över. Glöm inte bort att avhärda plantorna innan du sätter ner dem i marken.

Det går också att så solrosor direkt på växtplatsen men det tar då längre tid innan de utvecklas till stora plantor.

Skötsel

Solrosor kan behöva stödjas med en pinne eller en spaljé. De trivs i de flesta välgödslade jordar men behöver vattnas regelbundet – de är törstiga. Ge dem gärna gödsel då och då. Vi rekommenderar Victorias organiska flytande växtnäring ungefär var tredje vecka.

 

Se årets kollektion av blomfröer! 

Lycka till!

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla