Odla rudbeckia

2022-03-17 | Odling

Odla rudbeckia

Det som framför allt kännetecknar rudbeckian är den utstående knappen som är omgärdad av elipsformade kronblad i olika färger, oftast i gyllene gula toner. Mest bekanta är vi nog med den fleråriga röda rudbeckian som allmänt kallas för solhatt, helt enkelt för att blomman liknar de hattar som vi bär på sommaren för att skydda oss mot sol. Men numera har den fått ett eget släkte, Echinacea eftersom forskare har upptäckt att den skiljer sig rejält från de andra.

Till Zetas frösortiment har vi valt en ettårig rudbeckia som vi tycker passar i vårt sortiment. Det vi föll för var färgerna som tillsammans med de dubbla något lockiga blommorna får ett mjukare formspråk än andra och som därför smälter in fint rabatten, som solitär eller tillsammans med andra växter.

Det här behöver du:

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

  • Mullrik sandblandad jord
  • Victorias Organiska näring
  • Krukor, urnor, pallkrage eller en plats i rabatten

Handla odlingstillbehör här

 

Förkultivering

Den ettåriga rudbeckian ska förkultiveras inomhus i mars ungefär. Fukta jorden före sådd och tryck ner fröerna lätt på ytan. Täck med ett transparent lock som försetts med luftningshål. När fröerna har grott ska odlingen placeras ljust och svalt. Skola ut plantorna i lite större krukor så blir växer plantorna till sig lite ytterligare innan utplantering. Om frostrisken har passerat kan du avhärda plantorna och sätta ut dem i väldränerad fuktig jord. Vattna regelbundet och gödsla var tredje vecka med Victorias organiska flytande gödsel.

Se årets kollektion av blomfröer! 

Stort lycka till!

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla