Odla rosenskära – en vacker sommarklassiker

2022-03-16 | Odling

Odla rosenskära

Rosenskäran har blivit en klassiker för alla som älskar att odla sommarblommor i sin trädgård. Den ser skör ut med sina skira blommor som vajar på smala stjälkar ur moln av dilliknande blad. I själva verket är det en riktigt tuffing som är lättodlad och som älskas bin. Den är romantisk och samtidigt trendig mycket tack vare att det börjar synas allt fler sorter med annorlunda färger och former. Vi är stolta över de sorter som vi nu kan addera till vårt frösortiment eftersom de bidrar med en skönhet utöver det vanliga till såväl trädgård som balkong och snittblomsbukett.

Det här behöver du:

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

  • Mullrik sandblandad jord
  • Victorias Organiska näring
  • Krukor, urnor, pallkrage eller en plats i rabatten

Se vårt sortiment med odlingstillbehör här. 

Förkultivering

Det är en god idé att förkultivera rosenskära inomhus innan utplantering eftersom det är bra att få i gång blomningen så tidigt som möjligt på säsongen. Men det fungerar även att direktså den på friland så snart jorden rett sig.

Om du förkultiverar så ska det ske i exempelvis kruka, tråg eller minidrivhus med fuktig såjord. Ett bra sätt att fukta jorden är genom att spraya med vatten, detta hjälper fröerna att få fäste i jorden. Sår du i ett så kallat pluggbrätte av något slag så får du fina plantor som är lätta att hantera.

Fyll upp med planteringsgjord till cirka 2/3 av brättet/krukan. Strö sedan över ett lager med såjord där du sedan fördelar fröerna med 2-3 centimeters avstånd. Täck fröerna med ett tunt lager såjord, skydda med ett lock som är försett med luftningshål och placera sådden varmt. När plantorna börjar sticka upp ur jorden kan du ta fram dem i ljuset. Titta till dem regelbundet. Avhärda och plantera ut dem när risken för frost är över.

Plantering & Skötsel

Plantera i mullrik sandblandad jord och gödsla sparsamt. Rosenskärans blomning kommer i gång som allra bäst framåt sensommaren när dagarna är kortare. Rosenskäran trivs även bra i krukor och urnor.

Stort lycka till!

Rosenskära i kruka

Rosenskära ’Double Click Bicolor’ blir en riktig juvel i trädgården med sina fluffiga, pompom-liknande vita blommor som har ceriserosa kanter. Utforska fler sorter av av rosenskära här.

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla