Odla ranunkler

2022-03-15 | Odling

Odla & plantera ut ranunkler

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som anemoner, zinnia och rosenskära.

Det här behöver du:

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta knölarna i exempelvis en kruka

För utplantering:

  • Planteringsjord
  • Victorias Organiska näring
  • Pallkrage eller en plats i rabatten

Handla odlingstillbehör här

 

Såhär gör du:

Mars-April: Lägg knölarna i blöt i ljummet vatten över natten. Sätt dem därefter i en kruka med näringsrik jord. Cirka 10 cm djupt och 10 cm mellan knölarna. Den taggiga ytan på knölen ska vändas neråt i jorden.

Vattna igenom jorden och låt dem stå ljust inomhus tills du ser små gröna skott sticka upp. Då kan du ställa ut krukan, men ta in dem ifall det blir minusgrader. Täck med fiberduk mot stark vårsol som annars kan bränna de späda bladen.

Utplantering

När maj månad är kommen, sätt ut plantorna i en pallkrage eller på friland eller låt dem stå kvar i krukan. De vill helst växa i vandrande skugga och inte i direkt sol som gör att de blommar över snabbt.

Jorden ska vara jämnt fuktig, men ej blöt. Ranunkler är ganska törstiga växter och vill inte torka ut.

Vattna med Victorias organiska växtnäring varannan vecka under maj-augusti.

Övervintring

Ta upp knölarna och lägg dem i en påse med jord. Ställ svalt, mörkt och frostfritt. Det går också bra att ställa in hela krukan som de vuxit i frostfritt.

Se årets kollektion av blomfröer! 

Lycka till!

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla