Odla dahlia från frö

2022-03-17 | Odling

Odla dahlia från frö

Om du vill tillfredsställa ditt dahliabegär till fullo så ska du absolut prova att odla den här oemotståndliga blomman från frö. Det är inte särskilt svårt och egentligen mer spännande än när de odlas från knölar eftersom du inte riktigt kan styra över vad som kommer upp ur jorden. Blommorna är oftast enkla eller halvdubbla och färgerna varierar mycket inom en viss ram. För oss på Zetas känns det extra kul att vi inför säsongen kan erbjuda dig ett par olika dahliablandningar i fröform handplockade för deras ljuvliga färgprakt och goda egenskaper. Du hittar dem här.

Det här behöver du:

  • Såjord och/eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • För odling i kruka behöver du plastfilm och plastpåse
  • Vatten
  • Namnskyltar

För utplantering:

  • Planteringsjord
  • Victorias Organiska näring
  • Pallkrage eller en plats i rabatten

Se vårt sortiment med odlingstillbehör

 

Såhär gör du:

Bredså dem i lådor i mitten i mars ungefär. Bottna lådorna med välgödslad jord som toppas med såjord. Täck lådorna med ett transparent lock försett med luftningshål och placera sådderna varmt, eventuellt på en värmematta. Förstärk gärna med extra belysning. Efter ett par veckor börjar det sticka upp små blad ur jorden. Då kan de skolas om i större krukor. När plantorna avhärdats kan de planteras ut om risken för frost är över. Toppa dem och du får buskigare plantor som blommar rikligare.

Skötsel

Sköt de fröodlade dahliorna på samma sätt de som de knölodlade. Vattna och gödsla regelbundet med Victorias organiska näring, skörda blommor regelbundet och rensa bort de som blommat över. Efter en odlingssäsong så har de bildats knölar av fröerna. Dessa ska nu övervintras inomhus tillsammans med dina andra dahliaknölar.

Stort lycka till!

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla