Odla anemoner

2022-03-15 | Odling

Odla & plantera ut anemoner

Anemoner är underbara snittblommor och vackra att blanda i buketter tillsammans med andra sommarblommor. De har sin blomningstid i juli-augusti och övervintras frostfritt på samma sätt som dahlia rötter.

Det här behöver du:

  • Såjord eller planteringsjord
  • Kruka att plantera i

För utplantering:

  • Planteringsjord
  • Victorias Organiska näring
  • Pallkrage eller en plats i rabatten

Handla odlingstillbehör här

 

Såhär gör du:

Mars-April 
Lägg knölarna i blöt i cirka 7 timmar i rums tempererat vatten. De ska svälla upp och bli mjuka. Sätt dem med 10 cm avstånd och cirka 10 cm djupt i en kruka med näringsrik planteringsjord. Vattna igenom jorden så att den är jämnt fuktig. Undervärme stimulerar knölarna att vakna till liv snabbare. När de första gröna skotten syns är det dags att börja vattna försiktigt igen. Viktigt att inte jorden är för blöt, då kan knölarna ruttna.

Utplantering

Maj månad är ofta en bra tid att plantera ut plantorna. Tänk på att anemoner är mycket frostkänsliga och bör skyddas på våren med en fiberduk om det blir kalla nätter. Vattna gärna med Victorias organiska näring varannan vecka under maj-augusti. Vi har bäst erfarenhet att låta anemoner växa i en pallkrage eller på friland då anemoner kan bli långa och gängliga i en kruka. De utvecklas fint och är vackrast om de får växa tillsammans med andra sommarblommor som tex, dahlior eller zinnia. Eller i en rabatt med senblommande perenner som kantnepeta eller nävor.

Övervintring

I oktober-november grävs knölarna upp och kan förvaras i en påse med jord eller sand frostfritt, svalt och mörkt. Ta fram dem på nytt i mars-april och börja om. Knölarna blir större för varje år som går och bjuder på rikligare blomning ju äldre de blir.

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Örtartade pioner Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser...

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla