Höstplantering – Sätt lök i kruka

2022-08-17 | Inspiration, Odling

Sätt blomsterlök i kruka

Lök är vår passion på Zetas och sätter dem både i trädgården och i krukor. Fördelen med krukodling är att man kan tjuvstarta och få en känsla av vår tidigt på fönsterbrädan redan i februari. Det viktiga är att de hinner rota sig och få sin köldperiod för att blomma till våren. Vi brukar lyckas bäst med tidigblommande sorter som krokus, dvärgnarcisser och små irisar.

Här kan du se årets höstlökssortiment!

(Observera att produktsortimentet på e-handeln kan skilja sig från den fysiska butiken  Mer finns att handla i vår handelsträdgård.)

Vi bottnar krukor med krukskärvor och vanlig blomjord ( gärna uppblandat med lite grov sand ). Strö i ett par matskedar med Zetas lökgödsel och blanda upp med jorden. Sätt lökarna tätt, men utan att de snuddar vid varandra. Planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek. Vattna igenom och låt dem därefter stå torrt. När kylan kommer ställer vi in dem i ett kallt garage eller växthus. Där står de på en stor frigolitplatta och vi har även lagt på en stor plywoodplatta för skydd mot hungriga möss. Ska krukorna stå utomhus är det viktigt att de är frosttåliga så de inte spricker. Ställ dem under tak och linda in dem i tex, bubbelplast eller juteväv. Det går också bra att ställa ner dem i en låda och isolera med ihopknycklat tidningspapper. Det viktiga är att de står torrt så att inte lökarna ruttnar.

lök i kruka
I februari-mars tar vi fram dem för drivning. En del sorter tar vi in i värmen. Fantanstiskt att ha fönsterbrädan full med krokus och små doftande narcisser.
Sätt lök i kruka
Höstlöken kan du inhandla från och med sensommar till slutet på hösten. Ta hjälp av filtreringsfunktionen för att hitta de sorter som lämpar sig bäst för kruka.

Utforska årets kollektion här!

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Det finns flera sorters tulpaner som är lämpliga att odla i kruka, ekfat eller i stora korgar. Jag tycker att de tidiga eller medeltida tulpanerna lämpar sig bäst. Den fyllda rosaskimrande och doftande tulpanen ’Libretto Double’ är fantastisk i kruka och även i rabatten.

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla