Fröså dahlian ’Bishops children’

2022-09-01 | Inspiration, Odling, Victoria tipsar

När jag inte lyckades med vallmon, så gick det desto bättre med dahliorna. Jag brukar inte så frön till sommarblommor eftersom jag oftast har tillgång till färdiga plantor på Zetas. Men jag var ändå nyfiken på att prova att så dahliafrön då min kollega Susan Hubel hyllat de enkla och att det var både lätt och gav stor utdelning. Och jaaa, så otroligt enkelt och så många plantor jag fick ur en enda liten fröpåse. Sorten heter Dahlia ’Bishop’s Children’ och får ett mörkrött mycket dekorativt bladverk och blommorna är både oranga, aprikosa och röda.

Jag sådde fröna i april inne i växthuset i vindruvsaskar, och de grodde blixtsnabbt, trots att inte växthuset är uppvärmt.

Planterade ut dem direkt på sina växtplatser i maj. Både i krukor och i de stora lådorna nere vid sjön. Jag hade förberett jorden med bokashikompost och dahliagödsel. Under juni-augusti har jag vattnat med guldvatten varannan vecka. ( en del urin och 10 delar vatten )

Dahlia
dahlia bishop

Det bildas stora fina knölar under dem som går att grävas upp i höst och förvaras svalt och frostfritt.

De enkla dahliorna lockar dessutom till sig både bin och humlor!

Både zinnior och dahlior är hållbara som snittblommor. I vasen syns vidjehortensian ’Invincibelle’ (säljes endast i Sverige), Zinnia ’Oklahoma Salmon’, dahlia ’Bishop’s children’, Dahlia ’Chat noir’ och dillkronor. Vasen heter Olga och kan hittas i webbshopen eller i butiken på Zetas i Stockholm.

Vas med dahlior

Lycka till med din odling!

/ Victoria

Läs även

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla amaryllis i kruka

Odla amaryllis i kruka

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Det finns flera sorters tulpaner som är lämpliga att odla i kruka, ekfat eller i stora korgar. Jag tycker att de tidiga eller medeltida tulpanerna lämpar sig bäst. Den fyllda rosaskimrande och doftande tulpanen ’Libretto Double’ är fantastisk i kruka och även i rabatten.

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla