Victoria tipsar

Välkommen till min sida. Här hittar du mina personliga tips alltifrån växtporträtt, odlingsråd, recept och livet i stort och smått. Mina dagar fylls med att leda mitt duktiga team på Zetas, till att medverka på Tv4.

Varje fredag sänds ett nytt avsnitt från min och Jenny Strömsteds podd dit ni också kan skicka era trädgårdsfrågor: rodavitarosen@gmail.com.

// Victoria Skoglund

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Det finns flera sorters tulpaner som är lämpliga att odla i kruka, ekfat eller i stora korgar. Jag tycker att de tidiga eller medeltida tulpanerna lämpar sig bäst. Den fyllda rosaskimrande och doftande tulpanen ’Libretto Double’ är fantastisk i kruka och även i rabatten.

En otroligt vacker tulpanbukett

En otroligt vacker tulpanbukett

I våras plockade jag en otroligt vacker bukett av tulpaner som vi planterat på Zetas i vår visningsträdgård. Jag tycker de här färgerna är så fina tillsammans så jag tänkte ni får en lista på de sorterna så ni kan plocka en likadan nästa år. Eller givetvis njuta av dem i rabatten.

Sätt tulpaner i kruka

Sätt tulpaner i kruka

Välj en så stor kruka som möjligt. Jorden har nämligen en isolerande effekt och jämnar ut temperaturen som är av betydelse för lökens övervintring. Det är också viktigt att det är hål i botten så att inte jorden inte blir för blöt.

Fröså dahlian ’Bishops children’

Fröså dahlian ’Bishops children’

När jag inte lyckades med vallmon, så gick det desto bättre med dahliorna. Jag brukar inte så frön till sommarblommor eftersom jag oftast har tillgång till färdiga plantor på Zetas. Men jag var ändå nyfiken på att prova att så dahliafrön då min kollega Susan Hubel...

Smygtitt på höstens tulpankollektion

Smygtitt på höstens tulpankollektion

Nyss hemkommen från en arbetsintensiv resa i Holland vill jag visa er lite bilder på vad vi jobbat med under de senaste dagarna. Vi har besökt flera odlare där vi handplockat ett unikt sortiment där flera sorter kommer att säljas...

Direktså Vallmo

Direktså Vallmo

För några år sedan strödde jag ut vallmofrön.. lite på vinst och förlust på ängen framför ladan på Öland. Jag krattade upp en liten jordyta och strödde ut de pyttesmå fröna där. Vilken underbar överraskning när vi kom ner några veckor senare..

Ta in snödropparna

Ta in snödropparna

Snödroppens latinska namn, Nivalis, betyder ’Växer vid snö’ och precis som namnet antyder så är snödroppen ett givet vårtecken. Nu vill jag uppmuntra er att ta in den och sätta hela löken i en vas. En av våra nyheter för i år är därför snödroppsvasen som är en hyllning den denna otroligt vackra lilla blomma. 

Bästa vita luktärten

Bästa vita luktärten

Vi har fått tag på den vita luktärten ’Memorial Flight’ som jag tycker är en av de bästa vita. Blommar långt in på hösten med vita sidenlika kronblad. Den har söt stark doft. Underbar! Det finns fler vita sorter som är mycket fina. Bland annat luktärten ’Castle of Mey’ som har en svagt skimrande rosa ton på de cremefärgade kronbladen.

När sår man luktärter?

När sår man luktärter?

Det allra viktigaste är att inte så för tidigt! Jag vet att många är ivriga och vill komma igång. Men nackdelen är att plantorna blir klena, långa och gängliga på grund av ljusbrist om man sätter fröna i jorden redan i februari. Som regel gror luktärtsfrön snabbt, lite beroende på sort..

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla