Bästa vita luktärten

2022-03-18 | Victoria tipsar

Snart är det dags att så luktärter!

Det är dock inte dags att så fröerna ännu. Ni kan förvara dem i en tätslutande burk i kylskåpet till vecka 12-15 när de ska stoppas ner i jorden. Våra fröer har hög grobarhet och det tar nästan bara en vecka innan de första bladen syns i krukan. Därför behöver ni inte ha så bråttom, risken är annars att ni får långa gängliga plantor. Läs utförliga odlingsråd här. 

Vi har fått tag på den vita luktärten ’Memorial Flight’  som jag tycker är en av de bästa vita. Blommar långt in på hösten med vita sidenlika kronblad. Den har söt stark doft. Underbar!

Det finns fler vita sorter som är mycket fina. Bland annat luktärten ’Castle of Mey’ som har en svagt skimrande rosa ton på de cremefärgade kronbladen.

 

 

Den blir hög och viktigt att ge den stödpinnar på minst 2.30 meter!

Jag rekommenderar att ni binder ihop torra grenar eller långa slyn som stöd till luktärterna. Bambupinnar har en blank yta som luktärterna har svårt att fästa på och lätt glider av. De fungerar om man binder snören runt dem i en spiral både inne och runt tornet. Fäst gärna ändarna längts upp med en spaljetopp. Det är en vacker dekoration som inte tar udden av luktärternas skönhet.

Tänk på att plocka bort ärtskidorna som bildas när man inte plockat blommor regelbundet, annars slutar de att bilda nya knoppar. Ju fler blommor du plockar, desto fler buketter långt in på hösten.

Allt gott så länge / Victoria

 

Läs även

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Sätt tulpanen ’Libretto Double’ i kruka

Det finns flera sorters tulpaner som är lämpliga att odla i kruka, ekfat eller i stora korgar. Jag tycker att de tidiga eller medeltida tulpanerna lämpar sig bäst. Den fyllda rosaskimrande och doftande tulpanen ’Libretto Double’ är fantastisk i kruka och även i rabatten.

En otroligt vacker tulpanbukett

En otroligt vacker tulpanbukett

I våras plockade jag en otroligt vacker bukett av tulpaner som vi planterat på Zetas i vår visningsträdgård. Jag tycker de här färgerna är så fina tillsammans så jag tänkte ni får en lista på de sorterna så ni kan plocka en likadan nästa år. Eller givetvis njuta av dem i rabatten.

Sätt tulpaner i kruka

Sätt tulpaner i kruka

Välj en så stor kruka som möjligt. Jorden har nämligen en isolerande effekt och jämnar ut temperaturen som är av betydelse för lökens övervintring. Det är också viktigt att det är hål i botten så att inte jorden inte blir för blöt.

Shopping Cart
Varukorgen är tom
Delsumma
0.00
Fortsätt handla